Kannattaako valittaa hovioikeuteen?

Tässä artikkelissa käsitellään, mitä riskejä ja hyötyjä valittamisesta hovioikeuteen liittyy. Tässä kirjoituksessa on keskitytty rikoksesta syytetyn asemaan ja vakavampiin, vankeusuhkaisiin rikoksiin.

Vastavalitus syyttäjältä

Sinänsä suurin riski valittamisessa on, että syyttäjä tekee vastavalituksen. Käräjäoikeus on ehkä hylännyt osan syytteistä ja tuominnut sinut olennaisesti lievempään rangaistukseen, mitä syyttäjä on sinulle vaatinut. Vastavalituksessa syyttäjä vaatii hovioikeutta muuttamaan käräjäoikeuden tuomiota ankarammaksi. Toisaalta sinulla on mahdollisuus vielä tässä vaiheessa peruuttaa valitus, jolloin vastavalitustakaan ei käsitellä. Vastavalitusta ei kannata pelästyä – syyttäjän vastavalituksen menestymisestä ei ole mitään takeita. Aina myöskään vastavalituksella haettava muutos ei ole kovin merkittävä. Asiantunteva rikosavustaja osaa arvioida syyttäjän vastavalituksen menestymismahdollisuuksia.

Valittaminen vaikuttaa täytäntöönpanoon

Valituksella on merkitystä myös rangaistuksen täytäntöönpanoon. Mikäli käräjäoikeus on määrännyt sinut vangittavaksi tuomiolla tai pidettäväksi edelleen vangittuna, olet tutkintavangin asemassa aina hovioikeuden antamaan tuomioon saakka. Toisaalta vapaina olevien muutoksenhakijoiden vankeusrangaistuksen täytäntöönpano lykkääntyy hovioikeuden antamaan tuomioon asti.

Hovioikeudessa tuomio usein muuttuu

Hovioikeuksien tilastojen mukaan käräjäoikeuden tuomiot muuttuvat varsin usein. Yleisesti ottaen valittaminen siis kannattaa. Ilman valittamista muutosta väärään tuomioon ei myöskään ole mahdollista saada. Hyvin laadittu valitus lisää todennäköisyyttä valituksen hyväksymiselle.

Tarvitsetko apua valitukseen?

Nisu Law Oy on erikoistunut rikosasioihin. Arvioimme mielellämme valituksen tekemisen kannattavuutta nimenomaan sinun tapauksessasi. Laadimme valitukset ammattitaidolla. Voit lähettää käräjäoikeuden tuomion sähköisesti info@nisulaw.fi tai soittaa numeroon  041 810 4227‬. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti.